

– różnej wielkości słoiki + nakrętki – należy je dokładnie wyczyścić, najlepiej sparzyć gorącą wodą i osuszyć ściereczką,- klej – najlepiej transparentny,- nożyczki,- żelowe farbki witrażowe,- materiały do ozdabiania – koraliki, naklejki z nazwami przypraw bądź przetworów, wstążka, gumki recepturki, kolorowe szkiełka, ziarenka kawy lub zbóż itp., materiał dekoracyjny, ceratkę, koronki, serwetki serwetki do decoupage – w tej kwestii ogranicza nas wyłącznie własna wyobraźnia.
Słoik na przetwory. Z powodu pasteryzacji przetworów i długiego gotowania we gorącej wodzie słoiki możemy przyozdobić dopiero po ich ostudzeniu. W necie natkniemy się na całą masę projektów naklejek – wystarczy je wydrukować na samoprzylepnym papierze, przykleić na środku słoika. Potem obrysowujemy wieczko na ozdobnym materiale – wycinamy okrąg o średnicy dwa razy większej niż odrysowane wieczko, i naciągamy za pomocą gumki recepturki na nakrętkę. Na koniec bierzemy zawiązujemy ozdobną wstążką – zrobione! Słoik na kawę. Tu rzeczywiście możemy puścić wodze fantazji.